Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Taste The Ocean

Βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά

Πώς μπορείτε, ως καταναλωτής ή καταναλώτρια, να επιλέγετε τα πιο βιώσιμα ψάρια και θαλασσινά που πουλιούνται στην αγορά;  Να 5 συμβουλές που μπορεί να σας βοηθήσουν:  

1) Σεβόμαστε την εποχικότητα

Fishing vessel ©Bernard GIRARDIN/Adobe Stock

Η εποχικότητα των θαλασσινών ποικίλλει ανάλογα με την περίοδο του χρόνου κατά την οποία τα ψάρια βρίσκονται σε μεγαλύτερη αφθονία.

Η εποχικότητα είναι διαφορετική ανάλογα με το είδος και με την τοποθεσία στην οποία αλιεύεται, γι’ αυτό επιλέγετε πάντα πριν αγοράσετε – συμβουλευτείτε ημερολόγια με πληροφορίες σχετικά με την εποχικότητα των ψαριών και των θαλασσινών στην περιοχή σας!

2) Αγοράζουμε θαλασσινά στο σωστό μέγεθος 

Όταν μιλάμε για ψάρια, το μέγεθος μετράει.

Η αλιευτική πολιτική της ΕΕ και οι εθνικές νομοθεσίες επιβάλλουν αυστηρά πρότυπα ώστε να αποφεύγεται η εμπορία ψαριών κάτω από ένα ελάχιστο μέγεθος.

Βεβαιωθείτε ότι τα ψάρια που αγοράζετε έχουν μεγαλώσει αρκετά.

Για παράδειγμα, το ελάχιστο μέγεθος για τη χωματίδα από τη Βόρεια Θάλασσα είναι 27 cm.

3) Δοκιμάζουμε είδη που καταναλώνονται λιγότερο και είδη που προέρχονται από υγιή αποθέματα

Fisherman with a fish box © curto / Adobe Stock

Δοκιμάστε κάτι καινούργιο!

Τα 3 είδη που καταναλώνονται περισσότερο στην ΕΕ είναι ο τόνος, ο σολομός και ο μπακαλιάρος.

Ωστόσο, πολλά άλλα είδη είναι εξίσου καλά, μπορεί μάλιστα να είναι και φθηνότερα. Επιλέγοντας είδη που καταναλώνονται λιγότερο και φροντίζοντας να μάθετε τι δυνατότητες επιλογής έχετε, μπορείτε να περιορίσετε τον αντίκτυπό σας στα αποθέματα των ψαριών.  

Τι θα λέγατε να δοκιμάσετε ένα χωροκατακτητικό είδος, ένα είδος-εισβολέα δηλαδή, όπως ο μπλε κάβουρας ή το λεοντόψαρο; Θα μπορούσε να είναι μια νόστιμη επιλογή που θα βοηθήσει να μειωθούν οι επιπτώσεις της εισβολής αυτών των ειδών στην τοπική βιοποικιλότητα.

Δεν βρίσκονται όλα τα αποθέματα ψαριών σε καλή κατάσταση. Ορισμένα είδη μπορεί να υφίστανται μεγάλη πίεση. Όταν επιλέγετε ψάρια από ένα υγιές απόθεμα, κάνετε μια επιλογή που βοηθάει τον πλανήτη μας!

4) Είτε πρόκειται για νωπά είτε για κατεψυγμένα, αναζητούμε το σήμα ποιότητας της ΕΕ

Plaice on a plate

Αναζητούμε το σήμα ποιότητας της ΕΕ: η ΕΕ εφαρμόζει πολύ αυστηρά πρότυπα προτού τα ψάρια και τα θαλασσινά φτάσουν στην αγορά της. Οι κανόνες της κοινής αλιευτικής πολιτικής έχουν θεσπιστεί για να διασφαλίζεται ότι τα ψάρια και τα θαλασσινά που αλιεύονται τηρούν τα πρότυπα αυτά: από το μέγεθος των ψαριών έως την ιχνηλασιμότητα – δηλ. την παρακολούθηση των ψαριών από την εκφόρτωσή τους στη στεριά έως τη λιανική πώληση.

Τα πρότυπα της ΕΕ εξασφαλίζουν επίσης πολύ υψηλό βαθμό διαφάνειας. Οι ετικέτες στα ψάρια και τα θαλασσινά, νωπά ή κατεψυγμένα, περιέχουν ένα σωρό σημαντικές πληροφορίες. Ελέγξτε την ετικέτα για να μάθετε περισσότερα για το τι βάζετε στο πιάτο σας!

5) Ελέγχουμε τις ετικέτες

Man buying frozen fish in a supermarket© bodnarphoto / Adobe Stock

Στην ΕΕ, τα ψάρια και τα θαλασσινά διατίθενται στο εμπόριο μαζί με πολλές πληροφορίες. Γιατί αυτό; Για να αυξηθεί η διαφάνεια και να μπορούν οι καταναλώτριες και οι καταναλωτές να κάνουν όσο το δυνατόν πιο συνειδητές επιλογές.

Στις ετικέτες των προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας πρέπει να αναγράφονται:

  • η εμπορική και η επιστημονική ονομασία των ψαριών
  • η μέθοδος παραγωγής τους – εάν τα ψάρια αλιεύθηκαν στη θάλασσα ή σε γλυκά ύδατα ή εάν είναι προϊόντα εκτροφής
  • ο τόπος αλίευσης ή εκτροφής. Για τα ψάρια που αλιεύονται στη θάλασσα, στην ετικέτα αναγράφεται κωδικός που προσδιορίζει την περιοχή αλίευσης. Χρειάζεστε βοήθεια για να το καταλάβετε καλύτερα;  Δείτε τον χάρτη.
  • με ποια αλιευτικά εργαλεία αλιεύτηκαν τα ψάρια. Το είδος των αλιευτικών εργαλείων είναι πολύ σημαντική ένδειξη που σας βοηθάει να καταλάβετε τις επιπτώσεις της αλιείας στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Όταν χρησιμοποιούνται επιλεκτικά εργαλεία αλιεύονται μόνο τα στοχευόμενα είδη ψαριών και στα μεγέθη που πρέπει. Αυτό βοηθά να αποφεύγονται τα λεγόμενα «παρεμπίπτοντα αλιεύματα», δηλαδή να μην αλιεύονται κατά τύχη θαλάσσια ζώα και πουλιά
  • εάν το προϊόν έχει αποψυχθεί
  • η ημερομηνία έως την οποία μπορεί να καταναλωθεί το προϊόν, ώστε να ξέρετε ότι τα τρόφιμα που αγοράζετε είναι ασφαλή

Ειδικοί κανόνες ισχύουν για τα προσυσκευασμένα και τα μεταποιημένα προϊόντα. Δείτε τον οδηγό τσέπης που έχουμε φτιάξει, για να μάθετε τα πάντα για τις ετικέτες!

Σήματα ποιότητας

Παρόλο που δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σήμα ποιότητας της ΕΕ για τα ψάρια και τα θαλασσινά, ορισμένα προϊόντα υδατοκαλλιέργειας φέρουν το λογότυπο βιολογικής παραγωγής της ΕΕ. Το λογότυπο αυτό σημαίνει ότι το προϊόν πληροί αυστηρές απαιτήσεις παραγωγής όσον αφορά την καλή διαβίωση των ζώων, την ποιότητα του νερού και τις βιώσιμες ζωοτροφές.