Ugrás a fő tartalomra
Taste The Ocean

Fenntartható halászatból származó halak és tenger gyümölcsei

Hogyan választhatja ki fogyasztóként a piacon a leginkább fenntarthatónak minősülő halakat és tenger gyümölcseit?  Íme 5 tipp a választáshoz:

1.Tartsa tiszteletben a szezonalitást

Fishing vessel ©Bernard GIRARDIN/Adobe Stock

A tengeri eredetű élelmiszerek szezonalitása attól függően változik, hogy az év mely szakaszában a legbőségesebb a halállomány.

A szezonalitás fajtánként és a lehalászás helyétől függően eltérő, ezért mindig ellenőrizze vásárlás előtt – olyan naptárakban, amelyek a halaknak és a tengeri eredetű élelmiszereknek az Ön térségében jellemző szezonalitására vonatkozó információkat tartalmaznak.

2. Vásároljon megfelelő méretű tengeri eredetű élelmiszereket

Ha halakról van szó, számít a méret.

Az EU halászati politikája és a nemzeti jogszabályok szigorú normákat vezettek be annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a legkisebb méret alatti halak forgalmazása.

Győződjön meg arról, hogy elég nagy halat vásárol.

Az Északi-tengerből kifogott sima lepényhal legkisebb fogható mérete például 27 cm.

3. Kóstoljon meg kevésbé fogyasztott és egészséges állományból származó fajokat

Fisherman with a fish box © curto / Adobe Stock

Próbálja ki az ismeretlent!

Az EU-ban a három leginkább fogyasztott faj a tonhal, a lazac és a közönséges tőkehal.

Sok más faj azonban ugyanolyan jó, sőt néha olcsóbb is. Ha kevésbé fogyasztott fajokat választ és tisztában van a lehetőségeivel, segíthet korlátozni az Ön által a halállományokra gyakorolt hatást.  

Mit szólna egy olyan inváziós faj megkóstolásához, mint például a kék tarisznyarák vagy a vörös tűzhal? Ez egy olyan ízletes választás lenne, amellyel segítene csökkenteni az e fajok által a helyi biológiai sokféleségre gyakorolt nyomást.

Nem minden halállomány van jó állapotban. Előfordulhat, hogy egyes állományokra nagy nyomás nehezedik. Ha egészséges állományból választ halat, akkor kiváló döntést hoz bolygónk szempontjából!

4. Legyen friss vagy fagyasztott, mindig keresse az uniós minőséget

Plaice on a plate

Keresse az uniós minőséget: az EU nagyon szigorú normákat alkalmaz mielőtt a halak és a tenger gyümölcsei forgalomba kerülnek. A közös halászati politika szabályai garantálják, hogy a fogások megfeleljenek az említett normáknak: a halak méretétől kezdve egészen a nyomonkövethetőségig – a halaknak a kirakodástól a kiskereskedelmi értékesítésig történő nyomon követése révén.

Az átláthatóság is nagyon magas szintű. A friss vagy fagyasztott, halakból és tenger gyümölcseiből készült termékek címkéi sok információt tartalmaznak. Ellenőrizze a címkét, ha többet szeretne megtudni arról, hogy mi kerül a tányérjára!

5. Ellenőrizze a címkéket  

Man buying frozen fish in a supermarket© bodnarphoto / Adobe Stock

Az EU-ban a halak és a tenger gyümölcsei sok információval ellátva kerülnek forgalomba. Miért? Azért, hogy fokozni lehessen az átláthatóságot, és segíteni lehessen a fogyasztóknak abban, hogy a lehető legtájékozottabban választhassanak.

A halászati és akvakultúra-termékek címkéjén fel kell tüntetni a következőket:

  • a hal kereskedelmi és tudományos neve;
  • a termelési módszer – hogy a halat tengerből, édesvízből fogták-e ki, vagy hogy tenyésztették-e;
  • az a hely, ahol a halat kifogták, vagy ahol tenyésztették. A tengerből fogott halak esetében a címke a fogási területet azonosító kóddal van ellátva. Ez a térkép segít jobban megérteni.
  • milyen halászeszközt használtak a hal kifogásához. A halászeszköz típusa nagyon fontos a halászat tengeri ökoszisztémára gyakorolt hatásának vizsgálatakor. A szelektív halászeszközök elősegítik, hogy csak a célfajokat és a megfelelő méretű egyedeket halásszák le, ami pedig segíti a járulékos fogások elkerülését (tengeri állatok és madarak nem szándékos kifogása);
  • hogy a terméket korábban kiolvasztották-e;
  • a „Minőségmegőrzési idő”/„Fogyaszthatósági idő” dátuma annak szavatolása érdekében, hogy az Ön által elfogyasztandó élelmiszer biztonságos.

Az előrecsomagolt és a feldolgozott termékekre külön szabályok vonatkoznak. Tekintse meg rövid útmutatónkat, hogy valódi címkeszakértő legyen!

Minőségi védjegyek

Bár nem létezik a halakra és a tenger gyümölcseire vonatkozó egységes uniós minőségi védjegy, egyes akvakultúra-termékeken szerepel az uniós ökológiai logó. Ez azt jelenti, hogy a termék az állatjóléttel, a vízminőséggel és a fenntartható takarmányozással kapcsolatos szigorú termelési követelményeknek felel meg.