Direct naar de inhoud
Taste The Ocean

Duurzame vis en zeegroenten

Hoe kom je als consument aan de meest duurzame vis en zeegroenten? Hier zijn vijf tips.

1) Kies seizoensproducten

Fishing vessel ©Bernard GIRARDIN/Adobe Stock

Het seizoen is de periode van het jaar waarin vis het meest voorkomt.

Voor elke soort is die anders. Zoek dit dus altijd uit voordat je iets koopt. Er zijn kalenders waarop te zien is in welke maanden je bepaalde vis en zeegroenten het best kunt kopen.

2) Koop geen ondermaatse vis

Wat vis betreft, doet de grootte er wel degelijk toe.

Het EU-visserijbeleid en de nationale wetgeving bevatten strenge normen om te voorkomen dat ondermaatse vis in de handel wordt gebracht.

Koop dus vis die al groot genoeg is.

Zo moet schol uit de Noordzee ten minste 27 cm lang zijn.

3) Probeer eens soorten die minder vaak worden gegeten, en soorten die er goed voor staan

Fisherman with a fish box © curto / Adobe Stock

Probeer eens iets wat je niet kent!

De drie meest gegeten vissoorten in de EU zijn tonijn, zalm en kabeljauw.

Veel andere soorten zijn echter net zo lekker en soms ook goedkoper. Kies voor soorten die minder vaak worden gegeten, en weet wat de mogelijkheden zijn op dit gebied. Daarmee help je de visstand.

Zin in een invasieve soort, zoals de blauwe krab of de koraalduivel? Uitstekend idee, ze smaken prima en het is goed voor de lokale biodiversiteit, die door deze soorten wordt aangetast.

Niet alle visbestanden verkeren in goede staat. Sommige worden zelfs ernstig bedreigd. Kies je voor een visbestand dat er goed voor staat, dan kies je voor onze planeet!

4) Vers of diepvries, de EU staat voor kwaliteit  

Plaice on a plate

De EU staat voor kwaliteit. Kijk daar dus naar. De EU hanteert namelijk strenge normen voor vis en zeegroenten die op de markt terechtkomen. De bestaande regels van het gemeenschappelijk visserijbeleid garanderen dat de vangsten aan die normen voldoen: van vismaat tot traceerbaarheid en van aanlanding tot verkoop aan de consument.

Ook duidelijkheid is verplicht. Het etiket op vis en zeegroenten, vers of bevroren, bevat een schat aan informatie. Lees het etiket zodat je weet wat je op tafel zet!

5) Lees het etiket

Man buying frozen fish in a supermarket© bodnarphoto / Adobe Stock

In de EU krijg je bij vis en zeegroenten veel informatie. Waarom? Om duidelijkheid te bieden en ervoor te zorgen dat de consument met kennis van zaken keuzes kan maken.

Op alle etiketten op visserij- en aquacultuurproducten moet het volgende staan:

  • de commerciële en wetenschappelijke naam van de vis
  • de productiemethode: of de vis op zee of in zoet water is gevangen of dat de vis gekweekt is
  • waar de vis is gevangen of gekweekt. Bij vis die op zee is gevangen, moet het etiket de code van het vangstgebied bevatten. Is het niet helemaal duidelijk? Hier is een kaart!
  • welk vistuig is gebruikt om de vis te vangen. Het type vistuig is van groot belang als het gaat om de impact van visserij op het mariene ecosysteem. Selectief vistuig heeft gunstige effecten: het helpt mee om alleen de gewenste soorten in de gewenste maat te vangen en bijvangst (onbedoelde vangst van zeedieren en zeevogels) te voorkomen
  • of het product ontdooid is
  • “ten minste houdbaar tot”/“te gebruiken tot” plus datum, zodat je weet of het voedsel veilig kan worden gegeten

Er gelden speciale regels voor voorverpakte en verwerkte producten. Kijk eens in onze zakgids. Daarin lees je alles over etiketten!

Keurmerk

Er bestaat geen EU-keurmerk voor vis en zeegroenten, maar sommige aquacultuurproducten dragen het EU-logo voor biologische producten. Dit houdt in dat het product voldoet aan strenge eisen op het gebied van dierenwelzijn, waterkwaliteit en duurzaam voer.