Gå direkt till innehållet
Taste The Ocean

Tänk hållbart

Hur kan du som konsument välja det mest hållbara alternativet av fisk och skaldjur på marknaden?  Här är fem tips.

1) Ät enligt säsong

Fishing vessel ©Bernard GIRARDIN/Adobe Stock

Fisk och skaldjur är i säsong beroende på när på året de förekommer som mest.

Säsongen varierar för olika arter och var de fiskas, så kontrollera alltid innan du köper (t.ex. i säsongsguider) när det är säsong för olika sorters fisk och skaldjur där du bor!

2) Gå upp en storlek  

När det gäller fisk har storleken betydelse.

EU och EU-länderna har stränga regler om när fisken är för liten för att få säljas.

Se till att köpa tillräckligt stor fisk.

Till exempel måste rödspätta från Nordsjön vara minst 27 cm.

3) Testa ovanligare matfiskar från livskraftiga bestånd

Fisherman with a fish box © curto / Adobe Stock

Våga testa något nytt!

De tre fiskarter som äts mest i EU är tonfisk, lax och torsk.

Men det finns många andra arter som smakar lika gott och ibland också är billigare. Du kan begränsa din inverkan på fiskbestånden genom att lära dig mer om olika fisksorter och välja arter som konsumeras mindre.  

Visste du till exempel att amerikansk blåkrabba och drakfisk är invasiva arter i Medelhavet? De går bra att äta, vilket är ett utsökt sätt att minska arternas belastning på den lokala biologiska mångfalden.

Alla fiskbestånd är inte i gott skick. Vissa är hårt belastade. När du väljer fisk från ett livskraftigt bestånd gör du ett utmärkt val för vår planet!

4) Välj EU-kvalitet

Plaice on a plate

Kvaliteten är hög i EU, eftersom vi har mycket stränga krav för att fisk och skaldjur ska få säljas. Den gemensamma fiskeripolitikens regler har införts för att garantera att fångsterna uppfyller kraven. Bland annat måste fisken ha en viss storlek och kunna spåras från landning till fiskhandel.

Transparensen är också väldigt hög. Det finns mycket information på produktetiketten, oavsett om du köper färska eller frysta fisk- och skaldjursprodukter. Läs på så att du vet vad du lägger på tallriken!

5) Kolla etiketten

Man buying frozen fish in a supermarket© bodnarphoto / Adobe Stock

I EU säljs fisk och skaldjur med mycket information. Varför? För att öka transparensen och hjälpa konsumenterna att göra så välgrundade val som möjligt.

Fiskeri- och vattenbruksprodukter ska märkas med följande:

  • Fiskens kommersiella och vetenskapliga namn
  • Produktionsmetod – om fisken fångats till havs eller i sötvatten eller om den odlats
  • Var fisken fångades eller odlades. För fisk som fångats till havs ska etiketten ha en kod som anger fångstområdet. För mer information,  se kartan.
  • Vilka fiskeredskap som användes för att fånga fisken. Typen av fiskeredskap är avgörande för fiskets inverkan på det marina ekosystemet. Med hjälp av selektiva redskap är det lättare att fiska endast vissa arter och storlekar. På så vis undviker man bifångster (oavsiktlig fångst av marina djur och fåglar)
  • Om produkten har tinats
  • Bäst före/sista förbrukningsdag, så att du tryggt kan äta maten

Särskilda regler gäller för färdigförpackade och bearbetade produkter. Kolla in vår fickguide för att bli en mästare på märkning!

Kvalitetsmärkning

EU har ingen övergripande kvalitetsmärkning för fisk och skaldjur, men vissa vattenbruksprodukter är märkta med EU:s ekomärke. Det innebär att produkten uppfyller stränga produktionskrav som rör djurskydd, vattenkvalitet och hållbart foder.