Siirry pääsisältöön
Taste The Ocean

Planeettamme suojelu

Maapallon luonnonvaroja on käytettävä harkiten, jotta ne säilyvät myös tuleville sukupolville. Seuraavassa kerrotaan, miten liikakalastusta pyritään ehkäisemään ja kuinka vesiviljely voi auttaa ympäristön suojelussa.

Kuinka paljon kalaa voidaan pyytää?

Fish under water© blueworldsender / Adobe Stock

EU:ssa päätetään joka vuosi tutkimustiedon perusteella, miten paljon kalaa voidaan pyytää, jotta kalakannat säilyisivät myös tulevaisuudessa.

Mitä enemmän merissä on kalaa, sitä enemmän pyydettävää riittää. Jos kalakannat pienenevät, kalastuksen aiheuttamaa painetta on vähennettävä, jotta kannat voisivat elpyä.

Hyvä uutinen on, että tämä käytäntö todella toimii! 

Sama kalalaji voi kuitenkin menestyä yhdellä merialueella ja olla vaikeuksissa toisella. Niinpä kalastustoimintaa on mukautettava olosuhteisiin vuosittain.

Eurooppalaisen vesiviljelyn mahdollisuudet

Sea fish farm © Sodel Vladyslav / Adobe Stock

EU:ssa asuu 447 miljoonaa ihmistä. Emme selviydy pyytämällä pelkästään luonnonvaraisia kaloja ja äyriäisiä, sillä pyydettävää ei yksinkertaisesti ole riittävästi. Siksi tarvitaan myös vesiviljelyä eli kalojen, äyriäisten ja levien viljelyä.

EU tukee kestävää vesiviljelytuotantoa.

EU:n alueen tärkeimpiä vesiviljelytuotteita ovat simpukat, lohi, hammasahven, kirjolohi, meribassi, osterit ja karppi.

Vesiviljelyllä on monia hyötyjä. Sitä voidaan harjoittaa lähellä rannikkoa ja myös sisämaassa. Näin saatavilla on aina tuoretta, paikallista ja terveellistä kalaa ja äyriäisiä. Vesiviljely myös luo työpaikkoja.

Hyväksi terveydelle, hyväksi ympäristölle

Mussel clam food production © Jovana Milanko/Stocksy / Adobe Stock

Kala, äyriäiset ja levät ovat hyviä proteiinin lähteitä. Ne ovat myös hyväksi ympäristölle.

Jotkin vesiviljelyn muodot edistävät ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden säilymistä, kunhan ne toteutetaan kestävästi.

Äyriäiset ovat todellisia ympäristönsuojelun sankareita: ne puhdistavat vettä, voivat auttaa vähentämään rannikoiden eroosiota ja jopa olla avuksi ilmastonmuutoksen torjumisessa. Yhden simpukkakilon tuotannosta aiheutuvat hiilidioksidipäästöt ovat vain 200 g, kun vastaavasta määrästä naudanlihaa niitä aiheutuu 34 kg.

Luonnossa kasvava tai viljelty merilevä on yksi kaikkein terveellisimmistä ruoka-aineista.

Merilevä on vähärasvaista ja sisältää paljon ravintokuituja, hivenaineita ja bioaktiivisia yhdisteitä. Sillä on myös viiden tähden ympäristöluokitus!

Merilevä ei tarvitse kasvaakseen maata, lannoitteita tai makeaa vettä. Se auttaa uudistamaan meriympäristöä poistamalla ravinteita, jotka aiheuttavat rehevöitymistä. Merilevä ei aiheuta hiilidioksidipäästöjä, vaan poistaa hiiltä (joka aiheuttaa happamoitumista) ja tuottaa happea.

Tämän vuoksi EU edistää merilevän viljelyä ja keräämistä.

Ruokavinkki: levää voi käyttää pääraaka-aineena, lisukkeena tai sekoittaa salaattiin. Levää voi myös lisätä mausteeksi keittoihin.

Lisätietoja

Yhteinen kalastuspolitiikka – eurooppalaisten kalastuslaivastojen kestävää hallintaa ja kalakantojen säilyttämistä koskeva säännöstö

Esite vesiviljelystä EU:n alueella – kestävyyttä koskevat ohjeet

EU:n aloite levien potentiaalin hyödyntämisestä