Gå direkt till innehållet
Taste The Ocean

Bevara vår planet

Vi måste använda jordens resurser försiktigt så att vi kan bevara dem för framtida generationer. Läs om hur vi försöker se till att fisken inte överfiskas och om hur vattenbruk kan hjälpa till att bevara miljön.

Hur mycket kan vi fiska?

Fish under water© blueworldsender / Adobe Stock

EU beslutar varje år, med forskarnas hjälp, hur mycket fisk som får fiskas så att vi bevarar våra resurser för framtiden.

Ju mer fisk det finns i havet, desto större fångster tillåts. Men när fiskbestånden minskar, måste vi minska den press som fisket orsakar, så att fiskbestånden kan återhämta sig.

Och den metoden fungerar!

Samma fiskarter kan dock frodas i ett havsområde samtidigt som de är under press på andra ställen. Därför måste vi anpassa fiskeverksamheten varje år.

Det europeiska vattenbrukets potential

Sea fish farm © Sodel Vladyslav / Adobe Stock

EU har en befolkning på 447 miljoner människor. Vi kan inte enbart förlita oss på att fånga fiskar och skaldjur i det vilda för vår försörjning. Det finns helt enkelt inte tillräckligt mycket fisk i haven! Därför behöver vi även vattenbruk, vilket betyder att man odlar fisk, skaldjur och alger.

EU stöder hållbara vattenbruksmetoder.

De främsta produkterna från EU:s vattenbruk är musslor, lax, tandbraxen, regnbåge, havsabborre, ostron och karp.

Vattenbruk har andra fördelar. Det kan göras nära kusten, eller till och med i inlandet, så att det alltid finns en färsk, lokal källa till hälsosam fisk och nyttiga skaldjur. Dessutom skapar det arbetstillfällen.

Bra för vår hälsa, bra för miljön

Mussel clam food production © Jovana Milanko/Stocksy / Adobe Stock

Fisk, skaldjur och alger är bra proteinkällor. De är också bra för miljön.

När det görs hållbart så kan vissa typer av vattenbruk hjälpa till att bevara ekosystem och den biologiska mångfalden.

Skaldjur är riktiga miljöhjältar. De kan rengöra vattnet, bidra till att mildra kusterosion och till och med hjälpa till i kampen mot klimatförändringarna. Produktion av 1 kg musslor släpper bara ut 200 g koldioxid, jämfört med 34 kg koldioxid för 1 kg nötkött!

Tång som skördas i det vilda eller som odlas i haven är bland de mest hälsosamma livsmedelsprodukter du kan hitta!

Med sin låga fetthalt och rika halter av kostfiber, mikronäringsämnen och bioaktiva ämnen får tången också fem stjärnor i miljörankingen!

Tång kräver inte mark, gödningsmedel eller färskvatten. Den hjälper till att återbilda havsmiljön genom att ta bort näringsämnen som leder till övergödning. Och istället för att släppa ut koldioxid så tar tång upp kol (som orsakar försurning) och producerar syre.

Av dessa anledningar uppmuntrar EU odling och skörd av tång.

Tång kan man använda som huvudingrediens, tillbehör eller i salladsblandningar. Du kan också tillsätta alger i soppor som smaksättning.

Mer information

Den gemensamma fiskeripolitiken - en uppsättning regler för hållbar hantering av europeiska fiskeflottor och bevarande av fiskbestånd

Broschyr om EU:s vattenbruk – riktlinjer för hållbarhet

EU-initiativ för att fullt ut tillvarata algernas potential