Πόσα ψάρια μπορούμε να αλιεύουμε;
Προκειμένου να σιγουρευτούμε ότι διαφυλάττουμε τους πόρους μας για το μέλλον, η ΕΕ αποφασίζει κάθε χρόνο τον αριθμό των ψαριών που μπορούν να αλιεύονται, με τη βοήθεια επιστημόνων.
Όσο περισσότερα ψάρια υπάρχουν στη θάλασσα, τόσα περισσότερα μπορούν να αλιεύουν οι ψαράδες μας. Αλλά όταν τα αποθέματα ιχθύων μειώνονται, πρέπει να μειώσουμε την πίεση που προκαλείται από την αλίευση, ώστε τα αποθέματα ιχθύων να μπορούν να ανακάμπτουν.
Τα καλά νέα είναι ότι αυτή η προσέγγιση είναι αποτελεσματική!
Ωστόσο, τα ίδια είδη ιχθύων μπορεί να ευημερούν σε μια θαλάσσια λεκάνη και να βρίσκονται υπό πίεση σε κάποια άλλη. Ως αποτέλεσμα, πρέπει να προσαρμόζουμε τις αλιευτικές δραστηριότητές μας κάθε χρόνο.
Οι δυνατότητες της ευρωπαϊκής υδατοκαλλιέργειας
Η ΕΕ έχει πληθυσμό 447 εκατομμυρίων. Δεν μπορούμε να εξαρτόμαστε μόνο από την αλίευση άγριων ειδών για τις προμήθειες ψαριών και θαλασσινών. Δεν υπάρχουν αρκετά ψάρια στη θάλασσα! Για αυτόν τον λόγο χρειαζόμαστε και την υδατοκαλλιέργεια, δηλαδή την καλλιέργεια ψαριών, οστρακοειδών και φυκών.
Η ΕΕ υποστηρίζει τις πρακτικές βιώσιμης υδατοκαλλιέργειας.
Τα κύρια προϊόντα υδατοκαλλιέργειας στην ΕΕ είναι τα μύδια, ο σολομός, το φαγκρί, η πέστροφα, το λαβράκι, τα στρείδια και ο κυπρίνος.
Η υδατοκαλλιέργεια παρουσιάζει και άλλα πλεονεκτήματα. Μπορεί να πραγματοποιείται κοντά σε ακτές, ακόμα και στην ενδοχώρα, οπότε υπάρχει πάντα μια τοπική πηγή φρέσκων υγιών ψαριών και θαλασσινών. Και μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας.
Ωφέλιμα για την υγεία μας, ωφέλιμα για το περιβάλλον
Τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκη είναι καλές πηγές πρωτεϊνών. Είναι επίσης ωφέλιμα για το περιβάλλον.
Ορισμένα είδη υδατοκαλλιέργειας, όταν γίνονται με βιώσιμο τρόπο, συμβάλουν στη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.
Τα οστρακοειδή είναι πραγματικοί περιβαλλοντικοί ήρωες: καθαρίζουν το νερό, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της διάβρωσης των ακτών και μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Για την παραγωγή 1kg μυδιών εκπέμπονται μόνο 200g CO2, ενώ αντίθετα εκπέμπονται 34kg CO2 για την παραγωγή 1kg μοσχαριού!
Τα φύκη, που φυτρώνουν ελεύθερα ή καλλιεργούνται στις θάλασσές μας, συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο θρεπτικών τροφών που υπάρχουν!
Είναι χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε φυτικές ίνες, μικροθρεπτικά συστατικά και βιοενεργείς ενώσεις και όσον αφορά την περιβαλλοντική κατάταξη ανήκουν στην κατηγορία των πέντε αστέρων!
Τα φύκη δεν απαιτούν γη, λιπάσματα ή γλυκό νερό. Συμβάλουν στην αναζωογόνηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αφαιρώντας θρεπτικά στοιχεία που προκαλούν ευτροφισμό. Επίσης, τα φύκη αντί να εκπέμπουν CO2, αφαιρούν άνθρακα (που προκαλεί οξίνιση) και παράγουν οξυγόνο.
Για αυτόν τον λόγο η ΕΕ ενθαρρύνει την καλλιέργεια και τη συγκομιδή φυκών.
Συμβουλή μαγειρικής: τα φύκη μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κύριο συστατικό, συνοδευτικό ή ως υλικό σε σαλάτες. Μπορείτε επίσης να προσθέτετε φύκη στις σούπες σας σαν καρύκευμα.
Περισσότερες πληροφορίες
Κοινή αλιευτική πολιτική – μια δέσμη κανόνων για τη βιώσιμη διαχείριση των ευρωπαϊκών αλιευτικών στόλων και τη διατήρηση των αποθεμάτων ιχθύων
Φυλλάδιο για την υδατοκαλλιέργεια στην ΕΕ – κατευθυντήριες γραμμές για τη βιωσιμότητα (στα αγγλικά)
Πρωτοβουλία της ΕΕ για την πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων των φυκών