Gå til hovedindholdet
Taste The Ocean

Vi skal passe på kloden

Vi er nødt til at tænke os om, når vi bruger klodens ressourcer, så de også er der for kommende generationer. Få mere at vide om, hvordan vi prøver at sikre, at fisk ikke overfiskes, og hvordan akvakultur kan hjælpe med at passe på miljøet.  

Hvor mange fisk kan vi fiske?

Fish under water© blueworldsender / Adobe Stock

For at sikre, at vi bevarer ressourcerne til fremtiden, beslutter EU hvert år, hvor mange fisk der må fiskes, med hjælp fra videnskabsfolk.

Jo flere fisk der er i havet, desto flere må fiskerne fange. Men når fiskebestandene er små, skal vi reducere presset fra fiskeri, så fiskebestandene kan komme sig.

Den gode nyhed er, at denne tilgang virker!

De samme fiskearter kan dog trives ét sted og være under pres et andet. Derfor skal vi tilpasse fiskeriet hvert år.

Akvakulturs potentiale i Europa

Sea fish farm © Sodel Vladyslav / Adobe Stock

Der bor 447 millioner mennesker i EU. Vi kan ikke kun fange vildtlevende fisk og skaldyr. Der er simpelthen ikke nok fisk i havet! Derfor har vi også brug for akvakultur, som betyder at opdrætte fisk, skaldyr og alger.

EU støtter bæredygtige akvakultur-metoder.

De vigtigste akvakulturprodukter i EU er muslinger, laks, havruder, regnbueørreder, havbars, østers og karper.

Akvakultur har andre fordele. Det kan foretages tæt på kysten eller endda i indre vandveje, så der altid er en frisk lokal kilde til sunde fisk og skaldyr. Og det kan skabe jobs.

Godt for helbredet, godt for miljøet

Mussel clam food production © Jovana Milanko/Stocksy / Adobe Stock

Fisk, skaldyr og alger er gode kilder til protein. De er også gode for miljøet.

Visse former for akvakultur, som er bæredygtige, bidrager til at bevare økosystemer og biodiversitet.

Skaldyr er miljøets helte: De kan rense vandet, bidrage til at mindske kysterosion og endda hjælpe os i kampen mod klimaforandringer. Produktionen af 1 kg muslinger udleder kun 200 g CO2, sammenlignet med 34 kg CO2 for 1 kg oksekød!

Uanset om den høstes i naturen eller dyrkes i havet, er tang blandt de sundeste fødevarer, der findes!

Den er fedtfattig og rig på kostfibre, mikronæringsstoffer og bioaktive stoffer – og så får den fem stjerner i miljøvenlighed!

Tang kræver ikke jord, gødning eller ferskvand. Den er med til at regenerere havmiljøet ved at fjerne næringsstoffer, som forårsager eutrofiering (tilførsel af for mange næringsstoffer). Tang udleder ikke CO2, men fjerner kulstof (som forårsager forsuring) og producerer ilt.

Derfor er EU fortaler for dyrkning og høst af tang.

Et kulinarisk tip: Alger kan bruges som hovedret, som tilbehør eller i salater. Man kan endda bruge alger i supper og som krydderi.

Flere oplysninger

Den fælles fiskeripolitik – et sæt regler, som skal sikre bæredygtig forvaltning af europæiske fiskerflåder og bevaring af fiskebestandene

Brochure om akvakultur i EU – retningslinjer for bæredygtighed

EU-initiativ om at udnytte algers potentiale fuldt ud