Direct naar de inhoud
Taste The Ocean

Onze planeet behouden

We moeten zorgvuldig omgaan met de natuurlijke hulpbronnen van onze planeet om ze te behouden voor toekomstige generaties. Ontdek hoe we ervoor proberen te zorgen dat er geen overbevissing plaatsvindt en hoe aquacultuur het milieu helpt te beschermen.

Hoeveel vissen kunnen we vangen?

Fish under water© blueworldsender / Adobe Stock

Om ervoor te zorgen dat we onze natuurlijke hulpbronnen behouden voor de toekomst, besluit de EU ieder jaar met de hulp van wetenschappers hoeveel vis er gevangen mag worden.

Hoe meer vis in de zee, hoe meer onze vissers kunnen vangen. Maar als de visstand afneemt, moeten we de door visserij veroorzaakte druk verminderen, zodat de visstand zich kan herstellen.

Het goede nieuws is dat deze aanpak werkt!

En toch kan dezelfde vissoort goed gedijen in het ene zeegebied en ergens anders onder druk staan. Daarom moeten we onze visvangst ieder jaar aanpassen.

Het potentieel van de Europese aquacultuur

Sea fish farm © Sodel Vladyslav / Adobe Stock

De EU heeft 447 miljoen inwoners. We kunnen voor onze vis en schaal- en schelpdieren niet alleen afhankelijk zijn van wilde vangst. Daarvoor is er simpelweg niet genoeg vis in de zee! Daarom hebben we ook aquacultuur nodig. Dat is het kweken van vis, schaal- en schelpdieren en algen.

De EU ondersteunt duurzame aquacultuur.

De belangrijkste producten van de aquacultuur in de EU zijn mosselen, zalm, zeebrasem, regenboogforel, zeebaars, oesters en karper.

Aquacultuur heeft nog andere voordelen. Het kan dicht bij de kust plaatsvinden of zelfs in het binnenland, zodat je altijd een verse, lokale bron van gezonde vis en schaal- en schelpdieren hebt. En het kan banen creëren.

Goed voor onze gezondheid, goed voor het milieu

Mussel clam food production © Jovana Milanko/Stocksy / Adobe Stock

Vis, schaal- en schelpdieren en algen zijn goede eiwitbronnen. Ze zijn ook goed voor het milieu.

Als het op een duurzame manier plaatsvindt, dragen bepaalde soorten aquacultuur bij aan het behoud van ecosystemen en biodiversiteit.

Schaal- en schelpdieren zijn echte milieuhelden: ze reinigen het water, kunnen bijdragen aan het verminderen van kusterosie en ze kunnen zelfs helpen in onze strijd tegen klimaatverandering. Bij de productie van 1 kg mosselen wordt slechts 200 g CO2 uitgestoten. Voor 1 kg rundvlees is dat 34 kg CO2!

In het wild geoogste of in onze zeeën gekweekte zeewier is een van de gezondste voedingsproducten die je kunt vinden!

Het bevat weinig vet en is rijk aan voedingsvezels, micronutriënten en bioactieve stoffen. Bovendien heeft het een vijfsterren milieuclassificatie!

Zeewier heeft geen land, kunstmest of zoet water nodig. Het helpt het mariene milieu te regenereren door voedingsstoffen te verwijderen die eutrofiëring veroorzaken. En in plaats van CO2 uit te stoten, verwijdert zeewier koolstof (dat verzuring veroorzaakt) en produceert het zuurstof.

Daarom stimuleert de EU de teelt en oogst van zeewier.

Een culinaire tip: algen kunnen worden gebruikt als hoofdingrediënt, als bijgerecht of gewoon gemengd in een salade. Je kunt algen zelfs als smaakmaker toevoegen aan je soep.

Meer informatie

Gemeenschappelijk visserijbeleid — Een reeks regels voor duurzaam beheer van de Europese vissersvloten en de instandhouding van visstanden

Brochure over EU-aquacultuur — Richtsnoeren voor duurzaamheid

EU-initiatief om het potentieel van algen volledig te benutten