Preskoči na glavno vsebino
Taste The Ocean

Ohranimo svoj planet

Vire planeta moramo uporabljati previdno, da bi jih ohranili za prihodnje rodove. Preberite, kako poskušamo preprečiti prekomerni ulov rib in kako lahko akvakultura ohrani okolje.

Koliko rib lahko ulovimo?

Fish under water© blueworldsender / Adobe Stock

Da bi zagotovila ohranitev virov za prihodnost, EU vsako leto določi, koliko rib se lahko ulovi, pri čemer se zanaša na pomoč znanstvenikov.

Več kot je rib v morjih, več jih lahko naši ribiči ulovijo. Vendar pa moramo ob zmanjševanju ribjih staležev zmanjšati pritisk, ki ga povzroča ribolov, da se ti lahko obnovijo.

Dobra novica je, da ta pristop deluje!

Toda nekatere vrste rib lahko v enem morskem bazenu uspevajo, drugod pa so pod ribolovnim pritiskom. Ribolovne dejavnosti je treba zato vsako leto prilagoditi.

Potencial evropske akvakulture

Sea fish farm © Sodel Vladyslav / Adobe Stock

EU ima 447 milijonov prebivalcev. Pri oskrbi z ribami in morskimi sadeži se ne moremo zanašati le na prosti ulov. V morjih rib preprosto ni dovolj. Zato potrebujemo akvakulturo, tj. gojenje rib, lupinarjev in alg.

EU podpira prakse trajnostne akvakulture.

Glavni izdelki iz akvakulture v EU so školjke, losos, orada, šarenka, brancin, ostrige in krap.

Akvakultura pa ima tudi druge prednosti. Lahko se izvaja v bližini obale ali celo v notranjosti, tako da nam je vedno na voljo svež, lokalni vir zdravih rib in morskih sadežev. In ustvari lahko delovna mesta.

Dobro za naše zdravje, dobro za okolje

Mussel clam food production © Jovana Milanko/Stocksy / Adobe Stock

Ribe, lupinarji in alge so dobri viri beljakovin. Poleg tega so dobri tudi za okolje.

Če se izvajajo trajnostno, nekatere vrste akvakulture prispevajo k ohranitvi ekosistemov in biotske raznovrstnosti.

Lupinarji so pravi okoljski junaki: čistijo vodo, prispevajo k blažitvi erozije obale in lahko celo pomagajo v boju proti podnebnim spremembam. Proizvodnja 1 kg školjk ustvari le 200 g emisij CO2 v primerjavi s 34 kg CO2, ki jih ustvari proizvodnja 1 kg govedine.

Ne glede na to, ali so nabrane v naravi ali gojene v naših morjih, so morske alge med najkakovostnejšimi živilskimi izdelki, ki so na voljo!

Ker vsebujejo malo maščob in veliko prehranskih vlaknin, mikrohranil in bioaktivnih spojin, z vidika koristi za okolje dosegajo najvišjo oceno.

Morske alge ne potrebujejo prsti, gnojil ali sveže vode. Z odstranjevanjem hranil, ki povzročajo evtrofikacijo, obnovljajo morsko okolje. Namesto sproščanja CO2 morske alge odstranjujejo ogljik (ki povzroča zakisljevanje) ter proizvajajo kisik.

EU zato spodbuja gojenje in nabiranje morskih alg.

Kulinarični namig: alge lahko uporabite kot glavno sestavino, prilogo ali pa jih preprosto primešajte solati. Alge lahko uporabite tudi kot začimbo v juhah.

Več informacij

Skupna ribiška politika – nabor pravil za trajnostno upravljanje evropskih ribiških flot in ohranjanje ribjih staležev

Brošura o akvakulturi v EU – smernice za trajnostnost

Pobuda EU za popolno izkoriščanje potenciala alg