Direct la conținutul principal
Taste The Ocean

Conservarea planetei noastre

Trebuie să ne folosim cu grijă resursele planetei, ca să le păstrăm pentru generațiile viitoare. Aflați cum încercăm să ne asigurăm că peștele nu este exploatat excesiv și cum poate contribui acvacultura la conservarea mediului.

Câți pești putem pescui?

Fish under water© blueworldsender / Adobe Stock

Pentru a se asigura că ne păstrăm resursele pentru viitor, UE decide în fiecare an, cu ajutorul oamenilor de știință, ce cantitate de pește poate fi pescuită.

Cu cât sunt mai mulți pești în mare, cu atât mai mulți pescari pot pescui. Dar atunci când stocurile de pește scad, trebuie să reducem presiunea provocată de pescuit, astfel încât stocurile de pește să se refacă.

Vestea bună este că această abordare funcționează!

Cu toate acestea, aceleași specii de pești pot prospera într-un bazin maritim și pot fi supuse la presiuni în altă parte. Așadar, trebuie să ne adaptăm activitățile de pescuit în fiecare an.

Potențialul acvaculturii europene

Sea fish farm © Sodel Vladyslav / Adobe Stock

UE are o populație de 447 de milioane de locuitori. Nu putem depinde doar de capturile sălbatice pentru aprovizionarea noastră cu pește și fructe de mare. Pur și simplu nu sunt destui pești în mare! De aceea avem nevoie și de acvacultură, care înseamnă creșterea peștilor, a crustaceelor și a algelor.

UE sprijină acvacultura sustenabilă.

Principalele produse ale acvaculturii din UE sunt midiile, somonul, dorada, păstrăvul-curcubeu, bibanul, stridiile și crapul.

Acvacultura are și alte avantaje. Se poate face în apropierea țărmului sau chiar în interiorul continentului, astfel încât să avem întotdeauna o sursă proaspătă și locală de pește și fructe de mare sănătoase. Poate crea și locuri de muncă.

Bune pentru sănătatea noastră, bune pentru mediu

Mussel clam food production © Jovana Milanko/Stocksy / Adobe Stock

Peștele, crustaceele și algele sunt surse bune de proteine. De asemenea, acestea sunt bune pentru mediu.

Atunci când sunt realizate în mod sustenabil, anumite tipuri de acvacultură contribuie la conservarea ecosistemelor și a biodiversității.

Crustaceele sunt adevărați eroi ai mediului: ele curăță apa, pot contribui la atenuarea eroziunii costiere și pot chiar să ne ajute în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice. Producția a 1 kg de midii emite doar 200 g de CO2, în comparație cu 34 kg de CO2 pentru 1 kg de carne de vită!

Recoltate în sălbăticie sau crescute în mările noastre, algele marine sunt printre cele mai sănătoase produse alimentare pe care le puteți găsi!

Sărace în grăsimi și bogate în fibre alimentare, micronutrienți și compuși bioactivi, au, de asemenea, o clasificare de cinci stele cu privire la mediu!

Algele marine nu au nevoie de pământ, îngrășăminte sau apă dulce. Aceasta ajută la regenerarea mediului marin prin eliminarea nutrienților care provoacă eutrofizarea. Și, în loc să emită CO2, algele marine elimină carbon (care provoacă acidificare) și produc oxigen.

Acesta este motivul pentru care UE încurajează cultivarea și recoltarea algelor marine.

Un sfat culinar: algele pot fi folosite ca ingredient principal, ca garnitură sau pur și simplu adăugate într-o salată. Puteți adăuga alge chiar și în supe, ca un condiment.

Mai multe informații

Politica comună în domeniul pescuitului – un set de norme pentru gestionarea sustenabilă a flotelor de pescuit europene și conservarea stocurilor de pește

Broșură privind acvacultura în UE – orientări pentru durabilitate

Inițiativa UE pentru a valorifica pe deplin potențialul algelor