Direct la conținutul principal
Taste The Ocean

Pește și fructe de mare obținute în mod sustenabil

În calitate de consumator, cum puteți alege, din oferta disponibilă pe piață, peștele și fructele de mare care au fost obținute în mod sustenabil? Iată 5 sugestii.

1) Respectați caracterul sezonier

Fishing vessel ©Bernard GIRARDIN/Adobe Stock

Sezonalitatea produselor din pescuit depinde de momentul din an caracterizat de cea mai mare abundență a speciei în cauză.

Sezonalitatea diferă de la o specie la alta și de la un loc de pescuit la altul, deci verificați întotdeauna înainte de a cumpăra – căutați calendare cu informații despre sezonalitatea produselor din pescuit din zona dumneavoastră!

2) Cumpărați produse din pescuit cu dimensiuni adecvate

Când vine vorba despre pește, mărimea contează.

Politica UE și legislațiile naționale în domeniul pescuitului stabilesc standarde stricte pentru a evita comercializarea peștelui care nu atinge dimensiunea minimă.

Asigurați-vă că peștele pe care îl cumpărați este suficient de mare.

De exemplu, dimensiunea minimă pentru cambula din Marea Nordului este de 27 cm.

3) Încercați specii mai puțin consumate și specii cu stocuri sănătoase

Fisherman with a fish box © curto / Adobe Stock

Încercați ceva nou!

Cele mai consumate 3 specii din UE sunt tonul, somonul și codul.

Însă există multe alte specii la fel de bune și uneori mai ieftine. Alegând specii mai puțin consumate și cunoscând opțiunile disponibile, puteți contribui la limitarea impactului asupra stocurilor de pește.

Ce-ar fi să cumpărați și specii invazive, cum ar fi crabul albastru sau scorpia-fluture? Ar putea fi o soluție savuroasă, prin care ați ajuta și la reducerea presiunii exercitate de aceste specii asupra biodiversității locale.

Nu toate stocurile de pește sunt într-o stare bună. Unele pot fi supuse unei presiuni puternice. Când optați pentru un pește dintr-un stoc sănătos, faceți o alegere excelentă pentru planeta noastră!

4) Căutați calitatea UE, indiferent dacă produsul este proaspăt sau congelat

Plaice on a plate

Căutați calitatea UE: Uniunea aplică standarde foarte stricte înainte ca peștele și fructele de mare să ajungă pe piața sa. Normele politicii comune în domeniul pescuitului sunt în vigoare pentru a garanta că toate capturile respectă standardele în cauză: de la dimensiunea peștelui la trasabilitate – urmărirea peștelui de la debarcare până la vânzarea cu amănuntul.

Transparența este, de asemenea, foarte mare. Etichetele produselor din pește și fructe de mare, proaspete sau congelate, conțin numeroase informații. Citiți eticheta pentru a afla mai multe despre alimentele pe care le puneți pe masă!

5) Verificați etichetele

Man buying frozen fish in a supermarket© bodnarphoto / Adobe Stock

În UE, peștele și fructele de mare vin cu o mulțime de informații. De ce? Pentru a spori transparența și pentru a-i ajuta pe consumatori să facă alegeri în cunoștință de cauză.

Etichetele produselor din pescuit și acvacultură trebuie să indice:

  • denumirea comercială și științifică a peștelui
  • metoda de producție – dacă peștele a fost capturat pe mare, în apă dulce sau dacă provine din crescătorie
  • unde a fost capturat sau crescut peștele. Pentru peștele capturat pe mare, eticheta afișează un cod de identificare a zonei de captură. Aveți nevoie de ajutor pentru a înțelege mai bine aceste lucruri? Consultați harta!
  • ce unelte de pescuit au fost utilizate pentru capturarea peștelui. Tipul de unelte de pescuit este foarte important atunci când se analizează impactul pescuitului asupra ecosistemului marin. Cu uneltele selective se pescuiesc numai speciile și dimensiunile vizate. Acest lucru contribuie la evitarea capturilor accidentale (capturi neintenționate de animale și păsări marine).
  • dacă produsul a fost decongelat
  • mențiunile „A se consuma de preferință înainte de”/„A se consuma până la” pentru a garanta că produsele pe care le consumați sunt sigure

Pentru produsele preambalate și procesate se aplică norme speciale. Consultați ghidul nostru de buzunar pentru ca etichetele să nu mai aibă niciun secret pentru dumneavoastră!

Etichete de calitate

Deși nu există o singură etichetă de calitate a UE pentru pește și fructe de mare, unele produse de acvacultură poartă logoul ecologic al UE. Aceasta înseamnă că produsul îndeplinește cerințe stricte de producție în ceea ce privește bunăstarea animalelor, calitatea apei și hrana sustenabilă.