Glavni sadržaj
Taste The Ocean

Održiva riba i morski plodovi

Kako kao potrošač možete odabrati najodrživiju ribu i morske plodove na tržištu?  Dajemo vam pet savjeta.

1) Birajte sezonske proizvode

Fishing vessel ©Bernard GIRARDIN/Adobe Stock

Sezonalnost morskih prehrambenih proizvoda razlikuje se ovisno o dobu godine u kojem ribe ima najviše.

Ona može biti različita za svaku vrstu ribe i lokaciju na kojoj se lovi, pa uvijek prije kupnje provjerite informacije o sezonalnosti ribe i morskih plodova na svojem području.

2) Kupujte ribu i morske plodove odgovarajuće veličine

Kad je riječ o ribi, veličina je važna.

Ribarstvenom politikom EU-a i nacionalnim propisima uspostavljeni su strogi standardi kako bi se izbjegla komercijalizacija ribe ispod minimalne veličine.

Kupujte dovoljno veliku ribu!

Na primjer, minimalna veličina iverka iz Sjevernog mora iznosi 27 cm.

3) Probajte vrste koje se manje konzumiraju i vrste iz zdravih stokova

Fisherman with a fish box © curto / Adobe Stock

Probajte nešto što ne poznajete!

Tri vrste koje se u EU-u najviše konzumiraju jesu tuna, losos i bakalar.

No mnoge su druge vrste jednako dobre, a ponekad i jeftinije. Poznavanjem činjenica i odabirom vrsta koje se manje konzumiraju možete pomoći u ograničavanju svojeg utjecaja na riblje stokove.  

Zašto ne biste probali invazivne vrste kao što su plavi rak ili riba lav? To bi mogao biti ukusan način da smanjite pritisak tih vrsta na lokalnu bioraznolikost.

Nisu svi riblji stokovi u dobrom stanju. Neki mogu biti pod velikim pritiskom. Odabir ribe iz zdravog stoka izvrstan je za naš planet!

4) Bilo svježe ili zamrznuto, potražite „kvalitetu EU-a”

Plaice on a plate

Potražite „kvalitetu EU-a”: da bi riba i morski plodovi stigli na tržište EU-a, moraju ispuniti vrlo stroge Unijine standarde. A poštovanje tih standarda jamče postojeća pravila zajedničke ribarstvene politike: od veličine ribe do sljedivosti, što znači da se riba prati od iskrcaja do maloprodaje.

Velika se pozornost pridaje i transparentnosti. Oznake na ribi i morskim plodovima, bili oni svježi ili zamrznuti, sadržavaju mnoštvo informacija. Pročitajte ih kako biste znali što stavljate na tanjur!

5) Pogledajte oznake  

Man buying frozen fish in a supermarket© bodnarphoto / Adobe Stock

Na oznakama na ribi i morskim plodovima u EU-u mnogo je informacija. Zašto? Zato da se poveća transparentnost i potrošačima pomogne da se što bolje informiraju.

Oznake na proizvodima ribarstva i akvakulture moraju sadržavati sljedeće:

  • trgovački i znanstveni naziv ribe
  • metodu proizvodnje – je li riba ulovljena u moru, slatkoj vodi ili je uzgojena
  • mjesto ulova ili uzgoja ribe. Za ribu ulovljenu u moru na oznaci se nalazi kôd područja ulova. Trebate pomoć?  Evo karte!
  • upotrijebljeni ribolovni alat. Vrsta ribolovnog alata vrlo je važna za utjecaj ribolova na morski ekosustav. Selektivni alati pomažu u tome da se love samo ciljane vrste i veličine. To pomaže u izbjegavanju usputnog ulova (nenamjernog ulova morskih životinja i ptica)
  • činjenicu je li proizvod odmrznut
  • datum isteka roka trajanja kako biste znali da konzumirate sigurnu hranu.

Na pretpakirane i prerađene proizvode primjenjuju se posebna pravila. U našem vodiču možete pronaći objašnjenje svake oznake.

Oznake kvalitete

Iako ne postoji jedinstvena oznaka „kvalitete EU-a” za ribu i morske plodove, neki proizvodi akvakulture nose ekološki znak EU-a. To znači da proizvod ispunjava stroge zahtjeve proizvodnje kad je riječ o dobrobiti životinja, kvaliteti vode i održivoj hrani za životinje.